Hvorfor er håndhygiene viktig?

Hver eneste dag kommer vi i kontakt med forskjellige bakterier – og selv om de færreste er farlige for oss, er det viktig å vaske hendene. Les hvorfor håndhygiene er viktig.

Håndvask er viktig.FOTO

De små, selvstendige cellene som puster, spiser og forflytter seg – kjent som bakterier – omringer oss. Vi har de til og med på kroppen vår. Omtrent halvannen kilo bakterier lever i (og på) kroppen vår til enhver tid – og faktisk er vi helt avhengige av dem.

De fleste bakteriene vil oss vel, og hjelper oss blant annet med å forsvare oss mot fiender. Bare se for deg noen små marsboere med sverd som forsvarer alt farlig som måtte nærme seg kroppen. Kanskje ikke helt sånn, men nesten!

For ja, selv om de er få, så finnes det skumle bakterier som kan gjøre oss ordentlig syke. Disse kan, som alle bakterier, forflytte seg fra den ene til den andre – og gjøre flere syke. God håndhygiene er en av de mest effektive måtene å forhindre spredning av virus og bakterier (for eksempel influensa), så nettopp derfor er det så viktig å vaske hendene.

I tillegg er det viktig å vaske hendene for å opprettholde grunnleggende god hygiene.

Hvor ofte bør man vaske hendene?

Det finnes ingen regler for hvor mange ganger man bør vaske hendene i løpet av en dag, men det bør gjøres regelmessig gjennom dagen. Håndvask er viktigere i noen situasjoner:

  • En selvfølge, men ved synlig skitne hender
  • Før du spiser eller tilbereder mat – gjerne flere ganger om du håndterer ulike råvarer som grønnsaker og kjøtt
  • Etter toalettbesøk, eller bleieskift på de små
  • Dersom du har tatt på dyr
  • Etter å ha snytt deg, hostet eller nyst
  • Etter å ha berørt kontaktpunkter mange berører. Det kan være offentlig transport, håndtak, rekkverk og lignende

Er du på farten og ikke har tilgang til vann og såpe, kan det være lurt å ha med antibakteriell gel for å kunne rengjøre hendene til du kommer hjem. Husk også å unngå å ta i ansiktet ditt når hendene dine ikke er rene.

Les også: